Dobrnje
Dobrnje

Klub borilačkih veština u opštini  Petrovac na Milavi

                               " Ju  -  Jutsu "

simbol kluba

    

   Džiju  Džica -  umetnost   borenja

Džiju Džica ( čita se "Đu Đucu" ; piše se "Ju - Jutsu") je nastal u Japanu u 13. veku od strane tadašnje vojne klase samuraja - japanskih vitezova.Ona je služila samurajima da bi se odbranili od neprijatelja kada bi ostali bez oružja iloi kada bi hteli da zarobe neprijatelja, bez da ga smrtno povrede.

Veština se sastoji iz brzih udaraca u telo, bacanja, poluga, gušenja, zahvata, držanja na tlu, ..

Veština je doživela svoj procvat u 17. i 18. veku , kada je u japanu postojalo oko dvestotine različitih stilova Džiju Džice.Po završetku feudalnih ratova i ulaska Japana u moderan svet,škole se polako zatvaraju.

Zbog potrebe da se običnom čoveku približe borilačke veštine, koje su nekad bile dostupne samo vladajućoj klasi, a zbog potrebe razvijanja duha i tela iz Džiju Džice se razvijaju mnogo mekše i bezopasnije veštine: Džudo, Akido, ..

simbol kluba

Međutim početkom 60-ih godina ponovo počinje interesovanje za Džiju Džicu i prvi budući majstori kteću ka Japanu.Nakon toga kreću i budući majstori iz Evrope.

Kod nas ,kao u svim klubovima u svetu Džiju Džica se vežba u dva dela, a to je :

1) tradicionalni deo -realna samoodbrana;

2) sportski oblik Džiju Džice - takmičenja u borbama i prikazu samoodbrane.

Takmičenja u borbama se sastoje iz tri runde od po minut vremena, od kojih je:

 Prva runda - " Udaračka"karate borba,

 Druga runda - "Bacačka",

 Treća runda - " Rvačka" ( borba u parteru sa kolena).

Takmičari se poklanjaju jedan drugome na komandu -  "Reji", počinju sa borbom na komandu - "Hadžime",prestaju na komandu " Mate", a kazneni poen " Šido".Oprema koja se nosi je "Kimono i pojas".Prateća oprema su: zavoji,flasteri, flašice sa vodom i peškir.

Nemanja vežba

Naši polaznici borilačkih veština -Džiju Džice,učestvovali su na više međunarodnih takmičenja, sa kojih su se uvek vraćali sa medaljama.

Osnivač i trener kluba ,u kome su se priključili naši polaznici , je Srđan Ilić - "Crni pojas ,drugi - dan".Pored takmičenja klub organizuje i dva puta godišnje seminar sa stranim državama.

Klub borilačkih veština se nalazi u Petrovcu na Mlavi u osnovnoj škili "Bata Bulić",ponedeljkom, četvrtkom, a nekad i sredom u vremenu od  19 - 21 časa.

Nemanja Ilić,3.mestoKlub okuplja decu iz petrovačke opštine, a zbog nemogućnosti finansija od strane ministarstva prosvete i sporta,roditelji dece su prinuđeni da sami snose celokupne troškove koje ovaj sport zahteva.Tako da sami uplaćuju školarinu.

Mladi iz našeg sela koji se bave ovim sportom su : Nemanja Ilić(IV razred),Stegan Ilić(VI razred), Krstić Nebojša ( III razred) i Andrej Đorđe Anastasie ( VI razred).

Možemo da se pohvalimo već prvim uspesima ovih polaznika, na tekmičenju borilačkih veština održanog u Šabcu 9. decembra 2006.god.Ovi takmičari su bili razvrstani po kategorijama na osnovu svoje telesne težine.

U kategoriji do 35 kilograma Andrej Đorđe Anastasie( VI razred) iz Dobrnja (poreklom rumun) ,osvojio je prvo mesto.

U kategoriji do 42 kilograma učenik četvrtog razreda Nemanja Ilić, osvojio je treće mesto ,osvojivši bronzanu medalju.

 

Ovo je prvi uspeh, kao predstavnik svoje opštine u nekoj drugoj opštini. 

Čestitamo!

.

                                                                                       

uspeh

naličje medalje

                  

                         

                                                                                    

 

 

 

 

 

 Nadamo se da je ovo samo naka polazna tačka za naše takmičare u postizanju uspeha i predstavljanju našeg sela u okolini i šire.

KLUB "BORILAČKIH VEŠTINA" PETROVAC

Članovi kluba

Klub je nastao 2002. godine kao sekcija Budo Saveta Srbije (BSS) pod imenom “Ju Jutsu Klub Petrovac”.U početku okuplja manji broj zainteresovanih polaznika starijeg uzrasta i bavi se isključivo podučavanjem samoodbrane i učestvovanjem na seminarima. Međutim sa sve većim interesovanjem mlađih generacija ka ovoj veštini 2003. godine,klub, otvara vrata za mlade polaznike vršeći selekciju prvih članova kroz početnu “Džudo školicu”.A, nakon toga počinje i trening vezan za sportski deo "Ju Jutsu-a" omogućavajući svojim članovima ravnopravno učešće na svim takmičenjima koje je organizovao i na kojima je učestvovao BSS . Tadašnji pioniri Kluba čine sadašnju bazu koja je do sada ostvarila velike i značajne rezultate koji se ogledaju u bezbroj medalja sa opštinskih, državnih i međunarodnih takmičenja i priznanja publike i trenera drugih klubova na revijalnim nastupima na večerima borilačkih veština na kojima je nastupao demonstracioni tim petrovačkog kluba.Kao sekcija, klub radi do registracije u MINISTARSTVU PROSVETE I SPORTA 19.02.2007 godine(pod brojem15273) kada preuzima svoj današnji naziv KLUB "BORILAČKIH VEŠTINA" PETROVAC na MLAVI . Danas u Klubu trenira veliki broj dece različitog uzrasta među kojima dominira veći broj devojčica koje u svojim kategorijama već treću godinu zaredom čuvaju prvo mesto na prvenstvima Srbije u borbama i Ju Jutsu katama. U klubu se trenira tri do četiri puta nedeljno,bez pauza na zimskim i letnjim raspustima i sa iskustvima koje članovi stiču od svog instruktora ,ali i od drugih domaćih i stranih majstora koji posećuju klub i održavaju značajne seminare.Značajnu pomoć klubu pružaju i Sportski Savez opštine Petrovac čiji smo ravnopravni članovi od 03.12.2007.g. ,kao i sama opština Petrovac.

DOBROTA ........NIN

PRAVDA ......GI

KULTURNO PONAŠANJE ......REI

ZNANJE ........CHI

VERA ......SHIN

TRADICIONALNI " DZIJU DZICA" TURNIR u POŽAREVACU 2008.god.

“MEMORIJAL SLOBODANA SARIĆA”

Na takmičenju je učestvovalo 7 zemalja (Srbija, Nemačka, Češka, Italija, Švedska, Hrvatska i BiH) i 210 takmičara.

KLUB- BORILAČKIH VEŠTINA PETROVAC, učestvovao je na ovom internacionalnom turniru u subotu 23.februara 2008. godine sa 16 svojih takmičara u juniorskim i seniorskim kategorijama.Osvojili smo devet medalja u sledećim kategorijama:

               Članovi kluba

Džiju Džica kate prikaz samoodbrane-seniori:               

1.MILICA ŠUMONJA-–srebrna medalja             

2.ANĐELA PAVLOVIĆ-–srebrna medalja

Džiju Džica borbe juniori:

3.ANDREJ GEORGIJE NASTASIJE-dečaci do 43 kg-zlato- ( DOBRNJE)

4.KRSTIĆ NEBOJŠA-dečaci do 50 kg-srebro (DOBRNJE)

5.MILETIĆ ALEKSANDRA-devojke do 30 kg-srebro

6. MILICA ŠUMONJA- devojke do 43 kg-srebro

7.LJUBICA PAVLOVIĆ-devojke do 43 kg-bronza

8.KOSTIĆ ANĐELA-devojke do 50 kg-bronza

Džiju Džica borbe seniori:

9.ALEKSASNDRA LUPŠIĆ-devojke preko 65 kg-bronza

Andrej i Nemanja-Dobrnjci

Sutradan 24.februara KBV Petrovac je učestvovao na seminaru tradicionalne borbe nožem koji je predavao Piter Rozendal 6.dan ju jutsu-a iz Švedske ,a 25. februara u Petrovcu je održan seminar na kome su se učile tehnike borbe dugom motkom (Bo-jutsu) koje je predavao Jens Fricke 6.dan Kobudo ,instruktor iz Nemačke.

Ispred KBV-a Petrovac je instruktor Ilić Srđan.

Petar Dobrnjac

(c) Copyright 2000 - 2014 www.dobrnje.com Sva prava zadržana. .PHD. StanCo .RS